A Dugonics Társaság megjelenése a Délmagyarország c. napilapban 1910-2010 között

A Dugonics Társaság a Délmagyarországban


Biztosan sokak számára ismert, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai néhány éve, a Somogyi-könyvtár segítségét is igénybe véve elkészítették a Délmagyarország első száz évének archívumát. Ez a hálózaton “DélmagyArchív”-ként ismert és két formában is megtalálható: az egyik a Hungaricana gyűjteményében,  https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_szegeditudomanyegyetemkonyvtar_delmagyarorszag/ és egy egyszerűbb, a “fapados” verzió  az SZTE Klebelsberg Könyvtár repozitóriumaiban: http://dmarchiv.bibl.u-szeged.hu/ Nagyon érdekes ezeket nézegetni, olvasgatni, évjáratok szerint, hiszen a DT jelentős részének története van itt, tkp. aprópénzre váltva. Tehát átnéztük a Délmagyarország online archívumát, s kigyűjtöttük a Dugonics Társaságról szóló fontosabbnak tűnő írásokat és híreket.
A DT körülbelül  1970 alkalommal szerepel a lap első 100 évében, tehát ennyi írás van, ahol említik a nevét. Persze jelentős része egy-egy személy kötelező attribútumaként (mint tag, vagy elnök, helyettes stb., akár halálozáskor, akár bármilyen összefüggésben) szerepel és valójában nem a Társaságról szól. Így nagyjából  270 olyan cikket és hírt találtunk, ami relevánsnak tűnik. Ezeket a forrás megjelölésével töltöttük le, ill. a képernyőről kivágtuk (ha kicsi hír volt és nem cikk, pl. egy társasági ülés témájáról). Ezek tehát a DM egyes oldalai (néha több oldalas a cikk) ill. a képernyőképek.


Az archívum file-ok elnevezéseiben, mint az lentebb látható, a lapszám adatai után szerepel egy picike tárgyszót is hozzá, hogy miért érdekes, ill. miről van szó benne.
pl. Szeged, 1925 március 10. (6 évfolyam, 56. szám) Mikes T. és DT. együttes ülés
Itt a Szeged azt jelzi, hogy ekkoriban (c) okokból a DM ilyen néven jelent  meg rövid ideig, de ma beszámítjuk a lapba, a számozása is folyamatos, utána jön a dátum, évfolyam és lapszám, majd a téma.

pl. Délmagyarország, 2010 október 16. (100 évfolyam, 242. szám) DA 270 éves felolvasás
Itt már a DM a név, mint legtöbbször és stb.

Az anyag tehát egyetemi könyvtárunk archívumából került kigyűjtésre,  s a közzétételéhez az SZTE Klebelsberg Könyvtár hozzájárult, amit köszönünk. Ha az anyaggal kapcsolatban bármi kérdés merül fel kérem írjanak a kokas [@] ek. szte.hu címre!

Kokas Károly

Az archívum file-ok az alábbi helyen kerültek megosztásra, itt lehet böngészni ill. letölteni azokat: